
Restauracja & Browar



Warzelnia, której dostawcą jest niemiecka firma Kaspar-Schulz, produkuje jednorazowo 10 hektolitrów brzeczki na piwo, które następnie fermentuje i dojrzewa przez kilka tygodni w charakterystycznych tankach znajdujących się w Sali Hanzeatyckiej. Wszystkie piwa w Piwnicy Świdnickiej są niepasteryzowane i niefiltrowane, a do ich produkcji używamy najwyższej jakości surowców.

BARAN
Bawarski klasyk, pszeniczne piwo typu Hefeweizen. Orzeźwiające, naturalnie mętne, o kremowej konsystencji i charakterystycznych aromatach goździków i banana. Delikatnie owocowy charakter i niemal całkowity brak goryczki, dobrze komponuje się z rybami, owocami morza, makaronami i sałatkami.
Ekstrakt: 12,5 Blg | Alkohol: 5,5%

KUR
Pilzner – jasne, złote piwo dolnej fermentacji. Lekkie, wytrawne i sesyjne, z dobrze zaznaczoną goryczką i czystym, słodowym profilem. Wszechstronne w połączeniu z potrawami, szczególnie polecane do sznycla, golonki i dań mącznych.
Ekstrakt: 12,0 Blg | Alkohol: 5,0%

OGAR
Jasny, bardzo pijalny lager. Wyprodukowany na czeskich „desitkach”. Złocista barwa, puszysta piana i przyjemny, wytrawny charakter przeniosą Was wprost na ulice Pragi i Brna. Ogar to sesyjne piwo, idealnie na długie letnie wieczory i spotkania przy klasycznej, środkowoeuropejskiej kuchni.
Ekstrakt: 10,0 Blg | Alkohol: 4,0%

KRUK
Ciemny lager typu monachijskiego o bogatym aromacie kawy, kakao i ciemnego pieczywa.
W smaku nuty słodowe i karmelowe balansuje przyjemna goryczka. Bardzo pijalne,
polecane do czerwonych mięs, dań z grzybów, wędlin i deserów na bazie czekolady.
Ekstrakt: 13,5 Blg | Alkohol: 5,5%

SZCZUPAK
Mocny trunek górnej fermentacji o brytyjskim rodowodzie – pierwowzór wszechobecnego
współcześnie piwa IPA. Chmielone wyłącznie angielskimi chmielami o aromatach ziół i tytoniu
fajkowego, z wyraźnym owocowym akcentem typowym dla drożdży górnej fermentacji.
Doskonale komponuje się z jagnięciną, rybami, kaczką i serami.
Ekstrakt: 15,0 Blg | Alkohol: 6,5%

PIWO ŚWIDNICKIE
Wyjątkowa rekonstrukcja słynnego piwa podawanego w Piwnicy Świdnickiej setki lat temu! Silne i złożone ciemne piwo górnej fermentacji, leżakujące przez 6 miesięcy w beczkach dębowych. Uroczyście odszpuntowywane co pół roku i dostępne sezonowo do wyczerpania zapasu – kto pierwszy, ten lepszy!
Ekstrakt: 19,0 Blg | Alkohol: 8,0%

SEZONOWA SPECJALNOŚĆ
Oprócz pięciu standardów warzonych przez cały rok, w ofercie znajdziesz również piwa sezonowe, zmieniające się co kilka miesięcy. Zapytaj personel, co wyjątkowego możemy Ci dziś zaoferować!

GRYF
Piwo z pazurem! Mityczny gryf łączył w sobie aspekty dwóch zwierząt – orła i lwa. Podobnie jest w przypadku naszego piwa – klasyczny, anglosaski styl piwny solidnie doprawiliśmy polskim chmielem, uzyskując drapieżne połączenie. Gryf to orzeźwiające, jasne, wytrawne piwo górnej fermentacji o silnym, chmielowo-owocowym aromacie i solidnej goryczce. Wyśmienite do steków, burgerów, wędlin i serów.
Ekstrakt 13,0 Blg | Alkohol: 5,5%
Wyraziste i goryczkowe pale ale chmielone w 100% polskim chmielem Oktawia. Delikatnie owocowe aromaty typowe dla piw górnej fermentacji równoważą nuty chlebowe i biszkoptowe charakterystyczne dla słodu pale ale. Doskonałe do ryb z frytkami, burgerów i steków.
Ekstrakt 13,0 Blg | Alkohol: 5,5%
JAKOŚĆ
Browar w liczbach
wybicie warzelni
słodu na każdą warkę
zapasów piwa
jeden cykl warzenia
02.08.2022
gatunków piwa
BEERWALL
Jak działa beerwall, zwany u nas zdrojem piwnym?
Nabywasz specjalną kartę w barze lub u kelnera. Od razu doładowujesz ją dowolną kwotą. Od tego momentu karta jest gotowa do użycia. Po włożeniu karty do czytnika znajdującego się w beerwall’u możesz nalewać piwo, a na monitorze wyświetli się liczba ml, która znalazła się w kuflu oraz aktualny stan pieniędzy na Twoim koncie. Możesz degustować nasze piwa w niestandardowych pojemnościach bez stania w kolejce do baru.


Warsztaty piwowarskie
Wszystkich entuzjastów złotego trunku serdecznie zapraszamy na profesjonalne warsztaty z warzenia piwa, które prowadzą nasi dyplomowani i doświadczeni piwowarzy- Gniewko Drewnicki i Piotr Wnuk. Podczas szkolenia poznacie tajniki zacierania słodu, chmielenia, fermentacji i leżakowania piwa. Będziecie mieli okazję uwarzyć swoje własne piwo, zadać pytania i wymienić doświadczenia z innymi miłośnikami piwa.
Otrzymacie
- Wszystkie potrzebne surowce i sprzęt do użycia w czasie warsztatów,
- Lunch w czasie przerwy w połowie warsztatów (także w opcji bezmięsnej) oraz piwo,
- Materiały szkoleniowe z warsztatów,
- Imienną kartę do naszego Beerwalla.
Koszt warsztatów: od 349 złotych za osobę. Limit miejsc: 12
Dołącz do naszej piwnej przygody!
Zgłoszenia i wszelkie pytania prosimy kierować na adres: browar@piwnicaswidnicka.pl